Dereń

Dereń to rodzaj krzewów z rodziny dereniowatych, który jest chętnie hodowany w naszym kraju. Znajduje on zastosowanie zarówno w ogrodzie, jako roślina ozdobna, jak i w kuchni.

Z dereniem najczęściej można się spotkać w strefie umiarkowanej, na półkuli północnej. W Chinach rośnie 25 różnych gatunków tej rośliny, w Ameryce Północnej — 20, a w Europie — 4.

W naszej strefie klimatycznej najczęściej można się spotkać z dereniem jadalnym oraz białym. Pierwszy z nich osiąga wysokość 4 — 7 metrów i dobrze poddaje się formowaniu. Posiada żółte, intensywnie pachnące kwiaty. Odmiana ta dobrze znosi zarówno silne nasłonecznienie, jak i cień. Charakteryzuje się dużą odpornością na suszę. Jeżeli chodzi natomiast o derenia białego, jest to najbardziej uniwersalny gatunek. Może on z powodzeniem rosnąć tak w ogrodzie, jak i na terenach zurbanizowanych. Krzew derenia białego osiąga wysokość 2 — 3 metrów. W zależności od odmiany, może on przyjmować różną barwę. Jest to roślina bardzo prosta w utrzymaniu.

Dereń zaczyna kwitnąć w marcu. Jego owoce można zbierać w okresie od lipca do października. Są one jajowate, podłużne i mają twardą pestkę w środku. Tym, co je wyróżnia jest także cierpki smak zbliżony do wiśni i żurawiny. Owoce derenia można zjadać zarówno na surowo, jak i przyrządzać na ich bazie nalewki, soki czy dżemy. Są one bardzo zdrowe. Zawierają bowiem witaminy A, C oraz P, sole mineralne, kwasy organiczne i mikro— oraz makroelementy.

Dereń może być rozmnażany między innymi z nasion. Zaczyna on wówczas owocować po upływie około 8 lat. Roślinę tę rozmnaża się także przez okulizację. W ten sposób owoce można uzyskać już po 2 — 3 latach. Poszczególne odmiany derenia różnią się od siebie terminem dojrzewania, a co za tym idzie — okresem zbiorów oraz efektownym wyglądem owocujących krzewów.

Młode rośliny zaleca się sadzić wiosną lub jesienią. Krótko po tym można wykonać silne cięcia, chroniąc w ten sposób koronę przed zbyt mocnym zagęszczeniem. Derenia na początku można podlewać; w późniejszym okresie nie jest to już wymagane. Co do nawożenia, najlepiej przeprowadzać je z wykorzystaniem preparatów organicznych. Roślinę tę można przycinać co kilka lat. Pozwoli to prześwietlić jej koronę. Derenia powinno się sadzić z daleka od budynków. Wynika to z tego, że gdy się rozpleni, może zacząć zasłaniać okna. Najlepsze efekty można uzyskać sadząc roślinę po 2 — 3 sztuki w otoczeniu drzew lub krzewów zimozielonych, zapewniając jej około 2 — 3 metry przestrzeni.

Dereń posiada liczne właściwości zdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, dobrze sprawdza się on w walce z anemią. Po owoce derenia z powodzeniem mogą sięgnąć również te osoby, które borykają się z problemami żołądkowymi. Wynika to z tego, że jest on bogaty w kwasy organiczne oraz fitoncydy o właściwościach ściągających oraz przeciwzapalnych. Dereń może być także używany w przypadku biegunek oraz kolki żołądkowej. Związane jest to z tym, że roślina ta zawiera dużą ilość garbników.